Zbuloni qetësinë unike të plazheve të Lukovës

Nuk ka nevoje për shumë fjalë për të përshkruar bukurinë dhe arkitekturën tradicionale të një fshati të vogël me rrugica të shtruara me kalldrëm siç është Lukova. Ndryshe nga shumica e qyteteve në Shqipërinë jugore, nuk ka asnjë shenjë të arkitekturës moderne në fshatin e vogël. Vendasit bëjnë çmos për të ruajtur stilin e tyre tradicional të ndërtimit. Rrugicat e vogla janë të mbuluara me lule shumëngjyreshe pothuaj gjatë gjithë vitit.

 

Duke qene se është karakteristike e klimës mesdhetare e gjithë  krahinës së Himarës, as në këtë fshat nuk mungojnë ullinjtë dhe agrumet. Traditat, kulturat dhe zakonet e këtij fshati ruhen akoma nga muzika, vallet, veshja dhe gatimet e shijshme tradicionale.

 

Afërsia me qyetin e Sarandës e favorizon këtë fshat për kontakte dhe qarkullim.

Plazhet e Lukovës (i Bunecit dhe i Shpellave) janë nga plazhet më të famshme në Rivierën e Shqiperisë, që shtrihen se një rrip të  shkëlqyer me shkembinj të bardhë, disa kilometra të gjatë, të mbuluara nga uji i thellë blu. Plazhi I Bunecit është i qetë dhe disi i pazakontë. Me bregun me guralecë të bardhë , ndahet nga nje përrua, që zbret nga malet e larta. Perëndimi duket i mrekullueshëm prej plazhit të Bunecit dhe plazhi është nje alternative e mirë për ata që kërkojnë rehati pasi përveç pak hoteleve nuk ka zhurma nga klubet e natës.

 

Rrënjët e Lukovës janë të thella dhe I përkasin periudhës së mesjetes. Në këtë fshat të krishtere (si të gjithë  fshatrat e tjerë) ekziston mundësia për të vizituar 3 kishat më të bukura të jugut. Njera prej tyre është kisha e Shënepremtes me stil dhe arkitekture  veçante.

 

Nuk mund të lëmë jashtë vëmendjes fshatin Piqeras, pjesë e ish  Komunës së Lsëukovës, i shtruar i gjithi me pllaka betoni, deri te ”Guri i Sallakut”, ku dikur kuvendonin burrat. Pllakat e  gurit gjenden edhe në  shkallarët anësorë, me kangjella hekuri e aty-ketu edhe me pemë dekorative, duke ruajtur edhe ullirin shekullor të kishës, Piqerasi, fiton nje vlere të re bashkëkohore.

Discussion about this post

Related Posts