Mulliri Haxhi Zeka, aset i trashëgimisë kulturore në Pejë

Historia, kultura, tradita, pasuria natyrore, ambienti i ruajtur, toka pjellore dhe shumë më tepër, janë disa nga elementet që e identifikojnë qytetin e Pejës si një vend turistik për t’u vizituar nga turistë nga e gjithë bota në të gjitha stinët e vitit.

 

Përderisa ndodheni në këtë qytet, është e pamundur të mos tërhiqeni nga kompleksi arkitektonik Mulliri i Haxhi Zekës, një ndërtesë mbresëlënëse arkitektonike dhe aset i trashëgimisë kulturore, i vjetër që nga shekulli XIX, gjerëisht nga periudha e Austro – Hungarisë. Ky objekt i rëndësishëm i përkiste atdhetarit të kombit dhe luftëtarit të dalluar të luftës për pavarësi, Haxhi Zeka. Vite më pas, mulliri vazhdoi të udhëhiqej nga nipi i tij Jashar Pasha.

 

Në atë kohë, qindra njerëz hynin në këtë ndërtesë, mullirin e parë në Kosovë dhe regjion, i cili punonte me teknologjinë më të përparuar të asaj kohe. Aty ka filluar ekonomia industriale në Pejë. Në të kaluarën, në këtë mulli, i gjithë regjioni ka kryer shërbimet e bluarjes së drithit dhe prodhimit të miellit. Në vitet e 60-ta, objekti u shndërrua në kuzhinë popullore. Në vitin 1997 u morr në mbrojtje shtetërore, por megjithatë lufta e fundit në vend e shkatërroj atë. Tutje, është restauruar dy herë: në vitin 2004 pjesa e mullirit dhe në vitin 2016 pjesa e hambarit.

 

Arkitektura e tij vazhdon të mbetet unike. Veçanti kryesore e këtij objekti është lartësia. Për kohën në të cilën u ndërtua ishte objekti më i lartë në vend. Edhe pse i vjetër më shumë se 1 shekull, ai posedon 3 kate të përbëra nga mulliri dhe hambari. Fasada është nga guri i kombinuar, tullat, dritaret me harqe dhe kornizat.

 

Përveç rëndësisë historike që ka, ky vend sot shërben edhe si qendër kulturore. Të gjithë adhuruesit e artit dhe historisë, mund t’i vizitojnë falas galeritë, ekspozitat si dhe të jenë pjesë e aktiviteteve të ndryshme kulturore. Mulliri, gjithashtu shërben si një qendër informacioni për faunën dhe florën e maleve të Kosovës. Pranë tij, do të hasni në një grup zanatçinjsh që shesin veshje tradicionale shqiptare, artikuj prej lëkure dhe bizhuteri me motive kombëtare.

 

Discussion about this post

Related Posts