Kalaja e Durrësit, një nga monumentet që nuk duhet lënë pa vizituar

Nëse vizitoni qytetin e Durrësit, nuk mund të lini pa vizituar Kalanë e Durrësit, ose siç njihet ndryshe Torra Veneciane. Kulla rrethore është një nga objektet më të njohura të qytetit-port, dhe u ndërtua në shek. XV mbi rrënojat bizantine.

Këtë e tregojnë blloqet që mbërritën deri në ditët tona, relievet arkitektonike dhe ekspeditat e dokumentuara të arkeologëve të shumtë. Kulla është e lartë rreth 9 metra, me një diametër të mjaftueshëm për t’i dhënë asaj kuptimin e një kulle jo thjesht për vrojtim.

Turistët mund të hyjnë nëpërmjet një porte në formë harku të dekoruar me tulla. Mbi murin e lakuar të ndërtesës si cilindër duken pesë dritare të vogla, që shohin nga deti. Tarraca e kullës dekorohet me bedena që ngjasojnë me ndërtimet e kalave të vogla, brenda trupit të të cilave gjarpërojnë shkallë të brendshme guri.

 

Pak histori

Kalaja u ndërtua nga perandori i Perandorisë Bizantine Anastasi i cili ka origjinën nga Durrësi. Në atë kohë, Anastasius e bëri Durrësin një nga qytetet më të fortifikuara në Adriatik. Riparime të mureve janë kryer që prej tërmetit shkatërrimtar të vitit 1273. Mureve mesjetare aktualisht rreth 4.6 metra në lartësi dhe tri hyrjet e disa prej kullave të fortifikimit janë ruajtur në gati një të tretën e gjatësisë fillestare të qytetit kala. Kalaja u përforcuar me disa kulla roje nga Republika e Venedikut dhe gjatë pushtimit të Shqipërisë nga Perandoria Osmane muret u përforcuar.

Më 7 prill 1939, patriotët shqiptarë luftuan në muret e kalasë fashistët italian që pushtuan Shqipërinë. Në Durrës, një forcë prej vetëm 360 shqiptarë, kryesisht xhandarëve dhe banorë të qytetit, të udhëhequra nga Abaz Kupi, komandant i xhandarmërisë në Durrës, dhe Mujo Ulqinaku, një zyrtar detarë, u përpoq për të ndalur përparimin e italianëve. Të armatosur vetëm me armë të vogla dhe tre automatikë, ata patën sukses në mbajtjen italianët në gji për disa orë deri sa një numër i madh i tankeve të lehta zbarkuan nga anijet detare të këtij të fundit. Pas kësaj, rezistenca zvogëluar dhe brenda pesë orëve Italia kishte pushtuar të gjithë qytetin.

Kalaja në qytetin e Durrësit është një monument i trashëgimisë kulturore, i llojit “Arkeologji” dhe tani është një objekt i tërheqjes turistike në Durrës.

Discussion about this post

Related Posts