Në çdo 28 nëntor, Shqipëria dhe shqiptarët në të gjithë botën festojnë një nga ditët më të rëndësishme të historisë së tyre – Ditën e Pavarësisë. Kjo festë e madhe shënon momentin kur Shqipëria shpalli pavarësinë e saj nga Perandoria Otomane në vitin 1912. Megjithë sfidat dhe vuajtjet që kanë ndodhur në rrugën drejt lirise, 28 Nëntori mbetet një shenjë e vlefshme e unitetit dhe krenarisë kombëtare.

Në këtë ditë të shenjtë, qytetet dhe fshatrat shqiptare janë të mbushura me ngjarje, festime dhe ceremoni që shënojnë këtë çast të madh historik. Në qytetin kryesor, Tiranë, dhe në qytete të tjera si Durrësi, Vlora, Shkodra, e qytete të tjera, shqiptarët mblidhen në qendra të ndryshme për të festuar së bashku lirinë e tyre. Jo vetëm në Shqipëri, por festa shtrihet edhe në Kosovë, Maqedoni, Mal të Zi, e anë e mbanë botës ku ka shqiptarë.

Një nga traditat më të rëndësishme të kësaj dite është ngritja e flamurit kombëtar në sheshet kryesore të qyteteve. Flamuri kuq e zi me shqiponjën dykrenare shkëlqen kudo, duke simbolizuar unitetin, lirinë dhe krenarinë kombëtare. Në këtë atmosferë të ngrohtë dhe ngazëllyese, shqiptarët festojnë me këngë, valle, dhe aktivitete të ndryshme kulturore.

Festa e 28 Nëntorit nuk njeh as kufinj, kështu shqiptarët në diasporë, larg vendlindjes së tyre, organizojnë ngjarje të veçanta për të festuar këtë ditë të madhe. Këto festime jepin jetë nga kultura dhe traditat e përcjella gjeneratë pas gjenerate, duke ruajtur ndjenjën e bashkësisë dhe identitetit kombëtar.

Në çdo cep të Shqipërisë dhe në komunitete shqiptare në të gjithë botën, në këtë ditë, dëgjohet himni kombëtar e këngë të tjera patriotike, kushtuar të bëmave të personaliteteve që punuan, vepruan e luftuan për këtë ditë. Ky moment solemn, bën që secili shqiptar të ndjehet i lidhur me historinë dhe trashëgiminë e tij kombëtare. Emocionet dhe krenaria për arritjen e pavarësisë shpalosen në çdo kënd shqiptar, pavarësisht nga distanca gjeografike.

28 Nëntori, përtej festimit të një ngjarjeje historike, shërben edhe si rast për të reflektuar mbi rëndësinë e bashkëpunimit dhe përkushtimit për të ndërtuar një të ardhme më të mirë për brezat e ardhshëm. Kjo festë ka një rol thelbësor në formin e identitetit kombëtar shqiptar dhe në ruajtjen e vlerave të përbashkëta.

Në një kohë kur shumë popuj ballafaqohen me sfida dhe konflikte, 28 Nëntori është një shembull i përkushtimit për lirinë dhe unitetin. Ky është një rast për të festuar suksesin e një kombi në pavarësi, por gjithashtu për të ndezur shpresën dhe inspirimin për të ardhmen. Në këtë ditë të veçantë, shqiptarët përcjellin një mesazh të fuqishëm të bashkëpunimit dhe kujdesit për njëri-tjetrin, ndërsa festojnë me krenari të madhe trashëgiminë e tyre të përbashkët kombëtare.